Oogheelkunde

Oogheelkunde

Tijdens het oogheelkundig onderzoek wordt er gekeken naar de oogbol en de oogleden. Hierbij kijken we of deze goed aansluiten aan de oogbol en of er geen haren aanwezig zijn die de oogbol irriteren. Er wordt ook gekeken naar het bindvlies en het derde ooglid.

Het hoornvlies wordt gecontroleerd op beschadigingen en er wordt gekeken of er voldoende traanproductie is. Bij onvoldoende traanproductie wordt het hoornvlies droog en daarmee erg gevoelig voor infecties. Als we dieper in het oog gaan kijken ligt achter het hoornvlies de voorste oogkamer, de iris, de pupil, de achterste oogkamer en de lens. De voorste oogkamer bevindt zich tussen het hoornvlies en de iris. De achterste oogkamer bevindt zich tussen de iris en de lens.

We letten er op of de oogkamers helder zijn, of de iris geen afwijkende kleur heeft, ontstekingsverschijnselen en of er geen verklevingen of vergroeiingen aanwezig zijn. Daarnaast letten we op de vorm van de pupil en de pupil reactie op lichtinval. Achter de lens bevindt zich het glasachtig lichaam, het netvlies , het vaatvlies en de oogzenuw. Het oog is opgebouwd uit verschillende structuren. Het oog bevindt zich in de oogkas en aan de voorkant wordt het oog omsloten door de oogleden.

Hoornvlies (cornea)
Het hoornvlies is het voorste doorzichtige deel van het oog. Het is een voortzetting van het witte deel van het oog, de harde oogrok (sclera). De sclera omvat de hele oogbol.

Bindvlies (conjunctiva)
De conjunctiva is de slijmvlies bekleding van de binnenzijde van de oogleden (conjunctiva palpebralis) en de buitenzijde van de oogbol (conjunctiva bulbi). De conjunctiva loopt tot de rand van het hoornvlies. De overgang van de conjunctiva naar het hoornvlies wordt de limbus genoemd. Aan de binnenzijde van de oogleden gaat de conjunctiva palpabralis over in de conjunctiva bulbi. Deze overgangsplooi wordt de conjunctivaalzak of fornix genoemd.

Verschillende erfelijke afwijkingen zijn bijvoorbeeld

  • Entropion
  • Ectropion
  • Distichiasis
  • Trichiasis
  • KCS

Spoedgeval?

Heeft u een spoedgeval, bel ons. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Sterkliniek Emmen

Vreding 6
7811 AZ Emmen
info@sterkliniekemmen.nl

0591-686666

Niet-urgente vragen

Heeft u vragen over voeding, ontvlooien, vaccinaties of iets anders? Stuur ons dan een mailtje. Vaak heeft u binnen 2 á 5 dagen een reactie van ons terug.

Mailen

Openingstijden tijdens feestdagen

Tijdens feestdagen zijn er aangepaste openingstijden. Klik hier voor meer informatie

Aangepaste openingstijsen