Euthanasie

Euthanasie

Euthanasie; het blijft een moeilijk onderwerp waar veel huisdiereigenaren ooit een keer mee geconfronteerd worden. Wij willen u hierbij zo goed mogelijk ondersteunen en begeleiden. Het laten inslapen van een dier kan zich op verschillende momenten voordoen. Soms is uw huisdier “op” na een langdurig ziektebeeld en heeft het geen leuke dingen meer in zijn leven. Ook komt het voor dat de beslissing in alle emotie gemaakt moet worden bijvoorbeeld na een trauma. Wij willen u met deze informatie inzicht geven hoe wij als kliniek met soortgelijke situaties omgaan en hopen u misschien een steuntje in de rug te kunnen geven.

Wat houdt euthanasie in?

Euthanasie is het beëindigen van een leven. Dit doen wij met een overdosis van een slaapmiddel. Bij de hond is er een opbouw van twee injecties. Bij de eerste injectie gaat het dier in diepe slaap, waarna vervolgens na een tweede injectie het dier komt te overlijden.  Bij de kat gaat het meestal door middel van één injectie in zijn/haar buik (dit is niet heel pijnlijk voor de kat, niet pijnlijker dan een normaal prikje zoals bij vaccinatie).

Bij wie?

In de meeste gevallen passen wij euthanasie toe bij oudere en/of zieke dieren om ze zo een ondraaglijke lijdensweg te besparen.

De afspraak

Dit is vaak de moeilijkste stap voor een eigenaar. Om dan toch dé afspraak te maken. De afspraak kan tot stand komen tijdens een consult of telefonisch. Wij proberen altijd zoveel mogelijk aan de wensen van de eigenaar tegemoet te komen. Mocht u graag willen dat het dier thuis wordt geëuthanaseerd (hier zitten extra kosten aan), is dat ook mogelijk. Wel is het dan van belang om dit een aantal dagen van te voren aan te geven omdat het soms niet mogelijk is om dit op dezelfde dag te plannen. Op de praktijk lukt het meestal wel op korte termijn. We proberen dan een rustig plekje te creëren waar u met alle tijd die u nodig heeft, afscheid genomen kan worden. We hopen dat we u zo een waardig en liefdevol afscheid van uw dier kunnen bieden.

En dan?

Als uw dier is overleden, rijst de vraag wat te doen met het lichaam? Er zijn tegenw oordig veel mogelijkheden. Het dier kan bij ons blijven, kan gecremeerd worden of kan begraven worden op de begraafplaats voor dieren. Als u de gelegenheid heeft, raden we u aan om hier al van te voren over na te denken. Zo kunnen er alvast eventuele maatregelen getroffen worden. Hierbij een aantal links die u kunnen helpen bij uw beslissing:

Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. Op de praktijk hebben wij een gratis boekje “zijn we niet te vroeg” waar ook veel informatie instaat. Deze mag u natuurlijk op komen halen.

Spoedgeval?

Heeft u een spoedgeval, bel ons. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Sterkliniek Emmen

Vreding 6
7811 AZ Emmen
info@sterkliniekemmen.nl

0591-686666

Niet-urgente vragen

Heeft u vragen over voeding, ontvlooien, vaccinaties of iets anders? Stuur ons dan een mailtje. Vaak heeft u binnen 2 á 5 dagen een reactie van ons terug.

Mailen

Openingstijden tijdens feestdagen

Tijdens feestdagen zijn er aangepaste openingstijden. Klik hier voor meer informatie

Aangepaste openingstijsen