Vervoer naar de dierenarts

Vervoer naar de dierenarts

Wij begrijpen heel goed dat een bezoekje aan de dierenarts voor zowel u als voor uw huisdier wat stress kan veroorzaken. Sommige dieren rennen gelukkig kwispelend naar binnen, maar andere vinden het bezoekje toch wel wat spannend. Als uw huisdier de autorit of het onderzoek op de behandeltafel spannend vind, dan is het bezoek voor u gelijk ook minder aangenaam. Wij kunnen daarom niet genoeg benadrukken dat u van harte welkom bent om met uw huisdier langs te komen zonder afspraak. Uw hond of kat kan dan wennen aan de geuren, geluiden en omgeving zonder dat er verder wat van ze gevraagd zal worden. Het is gelijk een mooie gelegenheid om uw hond te laten wennen aan de weegschaal. Vraag onze medewerk(st)ers gerust om hulp, wij komen graag een knuffel en een snoepje brengen.

Konijn mee op stap

Konijnen zijn stressgevoelig en het volle aanzicht van bijvoorbeeld een hond op een halve meter in de wachtkamer wordt niet gewaardeerd. Een veilig en afgeschermd hoekje in de draagmand is daarom gewenst. Verder moet het konijn eenvoudig uit het transportmiddel te pakken zijn. Konijnen kunnen enorme krachten ontwikkelen bij spartelen waardoor zelfs hun rug kan breken. Neemt u het konijn mee in zijn/haar kooi neem dan bijvoorbeeld kranten of een stukje vloerbedekking als bodembedekking in plaats van andere zaken. Fijne bodembedekking als zaagsel vliegt alle kanten op en kan voor huidirritaties zorgen bij (gehechte)wondjes.

Hond in de auto

Als de hond meegaat in de auto dan is een tuig met veiligheidsgordelverbinding aan te bevelen. Als het dier in een open kofferbak wordt vervoerd, zorg dan voor een zeer sterke afscheiding of een speciale reisbench. We hebben de ergste dingen gezien wat betreft verwondingen van mens en dier bij een ongeval of het maken van een noodstop.Grote honden die met rek en al in

Hond in het fietsmandje

Dit betreft natuurlijk altijd kleine hondjes. Een mand met een draadkoepel heeft de voorkeur zodat de hond er niet uit kan springen. Is dit niet mogelijk of is er geen draadkoepel aanwezig, dan is het advies om een heel kort lijntje tussen hond en fietsmand te bevestigen zodat de hond niet uit de mand kan springen. Of juist een langere lijn zodat de hond de grond kan bereiken mocht hij uit de fietsmand springen. Bij een lijn die qua lengte ertussen in zit kan u bedenken dat dit een akelig effect geeft als uw hond uit de fietsmand springt. Helaas zien we nog wel eens gebroken pootjes door “spaakincidentjes”.

Hond in de bakfiets of fietskar

Dit is een handig vervoersmiddel voor de oudere hond of minder mobiele hond, bijvoorbeeld tijdens herstel van een operatie. Ook hier is het belangrijk dat de hond veilig en ‘vast’ zit. De hond moet niet uit de bakfiets of fietskar kunnen springen of op een harde ondergrond liggen. Een kleed, hondentuig en lijn zijn erg prettig en helpen hierbij. Er zijn ook speciale bakfietsen en hondenfietskarren met een overkapping die voorkomen dat de hond eruit kan springen.

Kat in het bakkie

Enkele tips

  1. Keuzestress
    Als eerste is het belangrijk om een goede reismand aan te schaffen. De voorkeur gaat uit naar een stevige kunststof mand, waarbij de bovenkant ook open kan en die ruim genoeg is voor de kat om zich in te bewegen. De mand moet goed schoon zijn zodat alle vreemde geurtjes er uit zijn en voorzien van een zacht kleedje. Neem NOOIT een kat los mee naar de dierenarts. Ook al zit hij aan een lijntje, u kunt zomaar een enorme hond bij de dierenarts aantreffen of uw kat weet op straat toch uit het tuigje te ontsnappen. U kunt bij ons altijd een mandje lenen.
  2. Introduceren reismand
    De reismand kan in de kamer gezet worden zodat de kat er alvast aan kan wennen. Plaats het niet midden in de kamer, maar op een locatie waar de kat normaal gesproken ook zou slapen. Op den duur zal de kat het als slaapplaats gaan zien. Als de kat het erg spannend vindt kan het helpen om hem te verleiden met brokjes of een speeltje.
  3. Een stapje verder
    Als de kat comfortabel is en er met regelmaat zelf voor kiest om in de reismand te gaan, kan af en toe de deur/deksel dicht. Doe dit aanvankelijk kort en beloon de kat als hij rustig blijft. Als de kat geen signalen van stress vertoont kan het wat langer opgebouwd worden.
  4. Wennen aan het reizen
    De laatste stap is het optillen van de draagmand en er mee gaan lopen. Het wennen aan de auto kunt u het beste (net als met andere dieren) geleidelijk introduceren. Dat wil zeggen, eerst in de auto zonder de motor aan, dan laten wennen met een draaiende motor en als dat goed gaat kunt u een klein stukje rijden.
  5. Weer naar huis
    Wat meestal vergeten wordt, is om ook aandacht te besteden aan de herintroductie bij het thuiskomen, met name als er meerdere katten in huis zijn. De kat die is weggeweest ruikt (praktijkgeur) anders en kan er soms ook anders uitzien (een kraag of een romper) en dat kan voor een conflict zorgen. Zet het transportmandje niet gelijk in de kamer met de andere kat erbij, maar in een andere ruimte. Het kan soms ook helpen om de kat die is weggeweest, in te wrijven met een kleedje waar hij vaak op slaapt zodat hij de vertrouwde geur weer aanneemt.

Daarnaast is het belangrijk om bij een bezoek aan de dierenarts met meerdere katten, iedere kat in een eigen reismand te vervoeren en niet allemaal in 1 reismand. De kans op conflicten onderling is dan veel groter.

Wij verzoeken u vriendelijke doch ook dringend om uw kat altijd in een, daarvoor bestemde, reismand te vervoeren naar de dierenkliniek. Dit voorkomt ongevallen bij onverwachte situaties.

Bezoekje thuis

Natuurlijk is het ook mogelijk om de een thuisvisite met de dierenarts af te spreken. Veel mensen maken gebruik van deze optie wanneer hun huisdiertje ingeslapen moet worden. Sommige dieren hebben zo’n last van stress van of de autorit of het bezoekje in de kliniek dat het fijner is dat de dierenarts zonder het witte jasje aan huis komt.

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor u en uw huisdier.

Spoedgeval?

Heeft u een spoedgeval, bel ons. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Sterkliniek Emmen

Vreding 6
7811 AZ Emmen
info@sterkliniekemmen.nl

0591-686666

Niet-urgente vragen

Heeft u vragen over voeding, ontvlooien, vaccinaties of iets anders? Stuur ons dan een mailtje. Vaak heeft u binnen 2 á 5 dagen een reactie van ons terug.

Mailen

Openingstijden tijdens feestdagen

Tijdens feestdagen zijn er aangepaste openingstijden. Klik hier voor meer informatie

Aangepaste openingstijsen